Kirja-arvostelu: Minä olen Malala: Koulutyttö jonka Taliban yritti vaientaa

Kansikuva: Minä olen Malala: Koulutyttö jonka Taliban yritti vaientaa

Lukuvinkki ihmisoikeuksista kiinnostuneille: Minä olen Malala: Koulutyttö jonka Taliban yritti vaientaa

Minä olen Malala on elämänkerrallinen kertomus nuoren tytön palavasta halusta saada opiskella Talibanin valloittamassa Pakistanissa. Kirjan, joka perustuu omiin kokemuksiin, on kirjoittanut Malala Youzafsai, nuoresta koulutytöstä nuoreksi aikuiseksi kasvanut pakistanilaisopiskelija. Tämän elämänkerran teema pyörii vahvasti ihmisoikeuksien, niiden loukkaamisen ja etenkin naisten ja tyttöjen oikeuksien ympärillä. Malala kertoo kirjassaan tarinansa niin yksityiskohtaisesti ja liikuttavasti että Malala valittiin kirjan myötä maailman nuorimmaksi nobelistikirjailijaksi kirjan julkaisun jälkeen.

 

Malalan elämän varhaiset vaiheet johti vastakkainasetteluun Talibanin kanssa

Malala syntyi perheeseen jota luotsasi vakaasti koulutukseen uskova rehtori-isä. Malalalle oli pienestä asti selvää, että Pakistanilaisen Mingora -kylän tytöt saisivat käydä koulua poikien tapaan. Hän syntyi vuonna 1997 Swat -nimisessä laaksossa, jota hän ei enää koskaan nähnyt uudelleen jouduttuaan Talibanin ampumaksi koulubussissa matkalla tunnille. Taliban oli alkanut saamaan tiukemman otteen Pakistanin vuoristokylistä ja tyttöjen koulunkäyntiä oltiin alettu vastustaa entistä enemmän. Lopulta tyttöjen koulun käynti kiellettiin täysin voimakkaammaksi kasvaneen Talibanin toimesta. Itsemurhapommitukset alkoivat yleistyä ja terroristijärjestön julistamia sääntöjä rikkovia kansalaisia vainottiin. Ja koska Malala uskoi kiivaasti kaikkien tyttöjen oikeuteen saada opiskella, eräänä kouluaamuna hän joutui muiden koulua käyvien tyttöjen kanssa hyökkäyksen kohteeksi.

 

Minä olen Malala – kirjan toinen vaihe muuttaa elämänkerran suunnan

Minä olen Malala – Koulutyttö jonka Taliban yritti vaientaa on tarina joka lähtee hyvin verkkaisesti käyntiin. Kirjassa kuvataan Malalan asuinkylää ja Swatin laaksoa hyvin pitkään ja yksityiskohtaisesti, kuin hän olisi siellä kirjoittamishetkellä ja katselisi pienintäkin yksityiskohtaa huolellisesti. Kirjan alku lähtee hieman hitaasti liikkeelle ja monet lukijat saattavat luopua leikistä, pannen kirjan sivuun tämän verkkaisen alun vuoksi. Mutta kun Taliban alkaa lähestyä Malalan kotikylää, kirjan juoni alkaa tiivistyä ja ottaa lukijaa haltuunsa. Kirjassa käynnistyy uusi vaihe kun Malala on matkalla eräänä tavallisena aamuna kouluun ja Talibanin taistelija astuu koulubussiin. Malalaa ammutaan ja hän haavoittuu vakavasti.

 

Malala taistelee hengestään kansainvälisen yhteisön rientäessä apuun

Malala kuvailee kirjan seuraavaa vaihetta kuin ulkopuolelta: armeijan lääkäri ja eräs Brittilääkäri taistelevat pitääkseen Malalan hengissä. Lopulta hän herää koomasta Birminghamissa, Iso-Britanniassa, eikä osaa kommunikoida hoitohenkilökunnan kanssa.

 

Miten Malalan omaelämänkerta vaikutti naisten oikeuksiin

Malalan tarina on otettu liikuttuneena vastaan ympäri maailmaa. Se julkaistiin nopeasti myös suomeksi. Koska kirja käsittelee Talibania aivan uudesta, nuoren naisen näkökulmasta, kirja sai laajaa huomiota ja ansaitsi Malalalle myös maailman historian nuorimman nobelistin tittelin.

 

Malala Yousafzai

Christina Lamb

Minä olen Malala: Koulutyttö jonka Taliban yritti vaientaa

Tammi, 2014

Suomentaja: Jaana Iso-Markku

 

 

Katso New York Times -julkaisun video ”I am Malala”