Jojo Mayes- Kerro minulle jotain hyvää

Jojo Mayes on Englantilainen viihdekirjailija, jonka kirjoja on käännetty yli 30 eri kielelle. Mayes työskenteli toimittajana ennen ryhtymistään kirjailijaksi. Kerro minulle jotain hyvää- kirjan englannin kielinen alkuteos Me before You julkaistiin vuonna 2012. Kirjan suomensi Heli Naski. Jojo Mayesin kirjat ovat tunnettuja siitä, että ne onnistuvat käsittelemään vaikeitakin asioita säilyttäen kuitenkin kevyen ja leppoisen chick lit- tyylin.  Kirjasta on tehty myös samanniminen elokuva.

Kerro minulle jotain hyvää kertoo 26- vuotiaasta Louisa Clarkesta, joka saa potkut kahvilasta ja jää työttömäksi. Louisa asuu vielä vanhempiensa luona ja on muutenkin hieman hukassa elämässään. Pienestä englantilaiskaupungista ei meinaa löytyä töitä ja kun Louisalle ehdotetaan työvoimatoimistosta omaishoitajan pestiä, ei Louisalla ole muuta vaihtoehtoa kun ottaa paikka vastaan. Louisa tapaa autettavansa, neliraajahalvaantuneen Willin. Will on 35- vuotas mies,  joka oli tuttunut elämään täyttä elämää. Hän oli menestyneen yrityksen johtaja, joka seurusteli kauniin naisen kanssa. Will harrasti extreme- lajeja ja kiersi maailmaa. Hän oli matkustanut läpi Kiinan ja kiipeillyt Kilimanjarolla. Kaikki muuttui pari vuotta sitten, kun hän menetti täysin liikuntakykynsä liikenneonnettomuudessa. Willin jännittävä elämä on vaihtunut neljän seinän sisällä kököttämiseen ja muiden avun varassa elämiseen. Will on menettänyt tyttöystävänsä,itsenäisyytensä ja koko elämänsä, hän asuu rikkaiden vanhempiensa taloon rakennetussa lisäsiivessä. Wilistä on tullut masentunut, vihainen ja täysin elämänhaluton. Louisalla on edessään melkein mahdoton haaste saada Will taas nauttimaan elämästä.

Kun Louisa saapuu hoitamaan Williä, ei siitä alkuun meinaa tulla mitään. Willin ja Louisan kemiat eivät kohtaa ollenkaan, heidän luonteensa ovat täysin vastakkaiset. Will on kiukkuinen ja haluiaisi vain vetäytyä omiin oloihinsa. Louisa ei kuitenkaan aio luovuttaa, tämä on hänen ainoa tilaisuutensa saada elämänsä kuntoon. Hän ottaa tavoittaakseen saada Willin elämänilon palamaan. Hiljalleen kaksikko alkaa tulla paremmin toimeen ja Will alkaa nähdä elämässä taas jotain hyvää. Will ja Louisa oppivat molemmat toisiltaan asioita ja heidän suhteensa syvenee ystävyydeksi.

Willin elämää varjostavat jatkuvasti toistuvat keuhkokuumeet, jotka asettavat Willin elämän vaakalaudalle useampaan otteeseen. Keuhkokuumeen aiheuttamat kivut ovat niin kovia, että Will herää keskellä yötä huutamaan kivusta. Hänen tilansa huononee ennestään hyvin lyhyessä ajassa. Kerro minulle jotain hyvää on viihdekirja, mutta se oottaa kantaa vaikeaan aiheeseen. Milloin elämä on elämänarvoista? Olisiko kuoleminen jossain vaiheessa armeliaampaa kuin väkisin hengissä pitämien? Kenellä on oikeus päättää toisen ihmisen elämästä? Willin elämä voi päättyä minä hetkenä hyvänsä, mutta avustetulla itsemurhalla hän saisi itse päättää, milloin hän haluaa lähteä. Hänen ei tarvitsisi riutua ja kitua pois, vaan voisi jättää tämän maailman arvokkaasti. Nämä ovat vaikeita asioita, jotka ovat esillä nykyajan yhteiskunnassa. Eutanasian puolesta ja vastaan on väitelty runsaasti viime aikoina. Kirja ei lähde ottamaan liikaa kantaa, tulisiko eutanasia sallia vai ei. Se kuitenkin tarjoaa lukijalle yhden aidon tuntuisen esimerkin siitä, missä tilanteessa ihminen itse voisi toivoa eutanasiaa. Lukukokemus on hyvin silmiä avaava ja se saa ajattelemaan elämää syvälisesti. Onko elämä itsessään arvokasta?

Kerro minulle jotain hyvää onnistuu koskettamaan lukijaa monta kertaa, eikä kyyneleiltäkään vältytä. Kirja on aidontuntuinen kuvaus epätavallisesta rakkaustarinasta. Surullisesta aiheesta huolimatta kirja ei ole liian masentava, vaan Mayesille ominainen kepeä tunnelma säilyy. Sen pohjimmainen idea onkuitenkin saada ihmiset kiinnittämään huomiota pieniin iloihin, jotka lopulta tekevät elämästä hyvää ja elämisen arvoista. Kirja on loistavaa kesäluettavaa, ota se siis mukaan vaikka rannalle, äläkä unohda nenäliinoja.