Henriikka Rönkkönen- Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita

Henriikka Rönkkösen esikoisteos Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita on hulvattoman hauska ja ronskin rehellinen kertomus päähenkilön villeistä sinkkuajoista. Kirja lupaa paljastaa kaiken sen, mitä olet aina halunnut tietää sinkkuudesta, sekä tämän lisäksi myös sen, mitä et olisi välttämättä halunnut tietää. Mielikuvituspoikaystävä tarkastelee sinkkuuttaa monesta eri näkökulmasta turhia kaunistelematta. Kirjassa puhutaan hyvin suoraan seksistä, miehistä, kuukautisista ja sukupuolitaudeista. Kirjassa pohditaan miksi facebookissa ei kannata stalkata ja mitä jos miehillä olisi menkat. Yhden luvun nimi onkin ”Mies- jos vehkeesi toimisi kuin vagina?” .

Mielikuvituspoikaystävä kertoo pitkästä parisuhteesta eronneesta naisesta, joka asuu ensimmäistä kertaa yksin ja on vapaa tekemään mitä haluaa. Hän heittäytyykin elämään varsin villiä sinkkuelämää. Kertoja deittailee monen eri miehen kanssa, raahaa tuntemattoman miehen kotiinsa jatkoille, harrastaa irtosuhteita, saa sukupuolitaudin, kiroaa kuukautisia, tuskailee sheivauksen kanssa ja kärsii hiivatulehduksesta. Kaikesta tästä kerrotaan hyvin suoraan, jopa inhorealistiseen tyyliin. Parasta kirjassa onkin sen suoruus ja konstailettomuus, asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä ilman typeriä kliseitä. Rönkkösen havainnot naisena ja sinkkuna olemisesta ovat ajoittain hyvin teräviä, ja niihin on jokaisen sinkkuna elävän naisen helppo samaistua.

Jos jotain kirjassa riittää niin huumoria. Välillä tuntuu ettei nauramisesta tule loppua, ja välillä taas pohdit, voiko tällaiselle asialle edes nauraa. Kirja on täynnä alapäävitsejä, ronskeja kielikuvia, ironiaa ja mustaa huumoria. Kaikki kirjan värikkäimmätkin kommellukset ovat tosia, ne ovat tapahtuneet joko kirjailijalle itselleen tai hänen sinkkukavereilleen. Mielikuvituspoikaystävä on helppoa ja kevyttä luettavaa, jossa kerronta etenee hieman novellimaisesti. Vain reilu 200- sivuinen teos on niin viihdyttävää luettavaa, että se tulee ahmittua aivan liian nopeasti. Kirjan luettua kaipaisikin lisää Rönkkösen ironialla höystettyjä sinkkutarinoita, joille saisi nauraa katketakseen. Niitä on onneksi tarjolla Rönkkösen kirjoittamassa blogissa nimeltä Sinkkublogi.

Mielikuvituspoikaystävä on kuitenkin paljon muutakin kuin alapäävitsejä, se sisältää myös herkkää pohdintaa rakkaudesta ja sitoutumisesta. Kirja avaa oivaltavalla tavalla parikymppisen naisen ajatuksia parisuhteesta ja sen ”oikean” löytämisestä. Kirjassa on havaittavana päähenkilön kasvutarina, jossa hän oppii rakkaudesta, mutta ennenkaikkea itsestään ihmisenä. Välillä tuntuu, että kirja keskittyy liikaa parisuhteen metsästämiseen, mutta ehkä se on monen sinkun ykköstavoite. Kokonaisuudessaan kirja on loistava teos naisena olemisen vaikeudesta ja toisaalta upedesta, joka jokaisen sinkun sekä parisuhteessa elävän naisen tulisi lukea. Mikä ettei miestenkin, kirjan luettuaan miehet ymmärtäisivät edes vähän enemmän naisten monimutkaisesta ajatusmaailmasta.