A. J Finn- Nainen Ikkunassa

A. J Finnin esikoistrilleri Nainen Ikkunassa kertoo lastenpsykologista nimeltä Anna Fox. Anna kärsii pahasta agorafobiasta, eli hän kammoaa avoimia paikkoja. Hän ei pysty poistumaan kotoaan neljän seinän sisältä edes hetkeksi. Hän käyttää  runsaasti vahvoja psyykelääkkeitä ja huuhtelee ne alas punaviinillä, jota kuluu pulloittain joka päivä. Hänen elämänsä ainoa sisältö ovat mustavalkotrillerit, muiden mielenterveyspotilaiden auttaminen netissä ja naapureiden tarkkailu. Hän valokuvaa naapureitaan salaa ja raportoi heidän kuulumisiaan rakkailleen.  Aviomies Ed ja tytär Olivia ovat muuttaneet pois jo aikoja sitten ja Anna on jäänyt asumaan yksin viisikerroksiseen taloon New Yorkin Harlemiin. Yhtenä päivänä Anna näkee ikkunasta jotain, mitä hän ei olisi halunnut nähdä laisinkaan. Naapurin perheen äiti Jane, jonka Anna on oppinut tuntemaan, murhataan raa’asti. Jane löytyy kuitenkin elävänä ja hyvinvoivana. Anne puolestaan on varma, että elossa löytynyt Jane ei ole oikea Jane. Kukaan ei usko harhoisssa elävää alkoholisoitunutta Annea, kun tämä väittää nähneensä murhan. Anne ei saa tapahtumaa pois mielestään.  Janen murhan selvittämisestä muodostuu Annalle pakkomielle. Tiellä on kuitenkin yksi este, hänen pitäisi poistua talosta. Pystyykö Anna kohtaamaan ulkomaailman?

Nainen Ikkunassa- kirjan vahvuus on sen mukaansa tempaava juoni. Vaikka alkuasetelma saattaisi kuullostaa tylsältä: sisällä kököttävä, mielisairaudesta kärsivä nainen, näin ei kuitenkaan ole. Tarina on kaikinpuolin mielenkiintoinen ja  koukuttaa lukijan jo ensisivuilla. Juoni on rakennettu älykkäästi ja lukija yllätetään useampaan otteeseen. Kirja on klassinen psykologinen trilleri, joka saa epäilemään, mikä loppupeleissä on enää totta ja voiko keneenkään luottaa. Puoleenväliin päästyään juoni on imaissut lukijan niin tiukkaan otteeseen, että kira on pakko lukea loppuun yhdeltä istumalta. Loppuratkaisu ei myöskään ole ennalta- arvattava, vaan lukijaa järkytetää vielä aivan lopussa. A. J Finn on taitava kirjoittaja ja mikä tärkeintä trillerin kohdalla, hän saa lukijalle aikaan kylmiä väreitä.

Anna on henkilöhahmona moniulotteinen ja loistavasti rakennettu Jo pelkkä ajatus psykologian tohtorista, joka itsee kärsii pahasta neurologisesta sairaudesta ja lukittautuu neljän seinän sisälle on kiinnostava. Annassa yhdistyvät nerokkuus ja hulluus, jonka vuoksi hänen ajatustensa seuraaminen on mielenkiintoista. Annan alati kasvava vainoharhaisuus ja ahdistus välittyvät selvästi lukijalle. Annan harhainen ajattelutapa on höystetty mustalla huumorilla, joka uppoaa varsin hyvin ainakin allekirjoittaneeseen. Välillä lukijalle tulee kuitenkin olo, että voiko Anneen luottaa? Epäluotettava kertoja lisää ennestään lukijan jännitystä ja hämmenystä siitä, mitä oikeasti on tapahtunut.

Nainen Ikkunassa on täydellinen psykologinen trilleri. Jännitystä on juuri sopivassa suhteessa, eikä mikään kohta käy pitkäveteiseksi. Juoni etenee hallitusti, mitään juonenpätkiä jätetä avaamatta. Piinaavaa tunnelma ajaa lukijaa suorastaan ahmimaan sivuja sivu toisensa jälkeen ja selvittämään karmean totuuden. Jännityksen lisäksi kirja tarjoaa myös psykologisesti mielenkiintoista pohdittavaa, kuinka helposti ihmismieli voikaan särkyä? Kirjaa voi suositella trillereiden suurkuluttajien lisäksi kaikille hyvien tarinoiden ystäville. Kirja toimisi varmasti loistavasti myös elokuvana, ja siitä ollaankin tekemässä myös elokuvaversio.